lördag 9 augusti 2025

Wienerbrödskurs

Min mamma är en wienerbrödsmästare av rang. I alla år har hon bakat dessa läckerheter till släktens alla kalas och bjudningar. Och de är alltid enormt uppskattade. Inte konstigt för de är jättegoda. Och hur ofta får man hembakade wienerbröd?! Nu blev det äntligen av att jag gick "kursen" hos henne. Återstår att lära sig handlaget och snitsen.

Vi utgick delvis från ett recept i en bok hon fick när hon var 14 år. Men mycket gjorde vi annorlunda. Så jag hade fullt sjå att både anteckna, fota och delta i bakandet. 

Förberedelser: 

  • blanda till vaniljkräm
  • skär ½ kg smör i tunna skivor
  • klä fyra plåtar med papper
  • vispa upp ett ägg
Deg:
  • 100 g jäst för söta degar
  • 5 msk socker
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 stort ägg
  • 1 kg mjöl (minst 250 g sparas till utbakning)
Blanda en ganska lös deg. Arbeta den väl i assistent innan du tar upp den på bakbordet. Kavla ut till en rektangel som är 1 cm tjock. Lägg smörskivor på två tredjedelar av ytan, pensla ytterkanten med ägg.


Tredubbelvik degen.

 
Vrid så du får rektangelns långsida mot dig.

 
Kavla igen (måste inte bli lika tunn), vik och vrid åt samma håll. 
Gör detta sammanlagt tre gånger. 

Kavla ut degen tunt, se till att du har mjöl så den inte fastnar. 


Dela på mitten till två långsmala bitar.
Bre smör på två tredjedelar av varje remsa, strö på lite socker och pensla kanterna med ägg. 


Vik tredubbel på längden.
Skär i remsor (50-60 st) som vrids ett halvt varv och läggs på plåt.





Låt jäsa under lätt bakduk i bortåt en timme.
Pensla med uppvispat ägg, lägg på en klick vaniljkräm. Grädda lite halvhögt i ugnen. 225 grader i minst 5 minuter.



Låt svalna innan du lägger i påsar.

Innan servering körs de en liten stund i ugnen så de blir ljumma, och så brer du på glasyr (av florsocker och vatten) runt vaniljkrämen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar