Jag odlar alltid squash men får alltid mer skörd än jag behöver och vet aldrig vad jag ska göra med det. Så jag söker ständigt nya recept att inspireras av och häromdagen gjorde jag en gratäng som blev riktigt god och som funkar bra istället för potatisgratäng. Vi hade lite rökt kött och grönsaker till. Ungefär så här gjorde jag:
1 stor squash
1 gul lök
olivolja
2-3 dl krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl panko
1 dl riven ost
1 dl pyttetomater
Finhacka löken och fräs i olivolja tills den blir mjuk
Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök och grädde
Rör ner grönsaksbuljong, salt, vitpeppar och en nypa socker
Låt puttra en liten stund
Blanda panko med riven ost och pyttetomater
Skär squash i skivor (½-1 cm tjocka) och lägg i botten på en plåt eller ett par formar
Häll på tomatsåsen och toppa med ostblandningen
Grädda mitt i ugnen i drygt 200 grader tills den puttrar och fått lite färg (kanske 20 minuter)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar