Vi brukar ta tillvara tungan när vi styckar älg och när den är tillagad äter vi den som ett delikat pålägg på smörgås, eller som en kallskuren kötträtt. Så här blev det mycket gott
- Skölj av tungan i vatten
- Blanda 5 msk grovt salt med 1 msk socker. Lägg tungan i en skål och häll på saltblandningen.
- Ställ skålen i kylskåp. Låt den stå i 8 dagar och vänd tungan varje dag
- Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt
- 1 lök (i bitar)
- 1 morot (i bitar)
- 10 vitpepparkorn
- 4 tsk salt
- ev ett lagerblad
- Lägg i tungan och koka 2-3 timmar
- Stäng av plattan och låt allt svalna en halvtimme
- Lägg tungan i kallt vatten några sekunder
- Flå bort det grova skinnet på ovansidan av tungan
- Låt kallna
- Skär i tunna skivor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar