lördag 31 augusti 2024

Vilken fantastisk natt!

Oj vilken natt jag fick! Helt fenomenal.

Likt många andra kvällar tassade jag bort till grannarnas åkrar för att jaga vildsvin. Och denna kväll kom de faktiskt fram. Men innan dess:

När jag satte mig tillrätta på den trebenta pallen tittade jag norrut över åkern och tänkte att det var ljusstrålar på himlen. Upp med mobilen och tog ett kort och den avslöjar mer än ögat ser. Jodå visst var det norrsken. Redan där var jag nöjd över kvällen men det var inte slut där.

Efter ett bra tag kom det ut en räv på åkern. Jag kikade på den en stund. Den var så fin i pälsen och uppenbart ute på jakt, den också.

Bara en liten stund senare kom det ut en råbock. Fyra taggar på hornen. Den stannade inte så länge, men jag fick ju se den i alla fall.

Sen bestämde jag mig för att gå hem. Men skannade av åkern en sista gång. Då fanns en flock vildsvin längst bort. Två-tre stora djur och en hel del små - kanske ett tiotal. Jag trodde att de skulle närma sig långsamt betande. Men de var tydligen på genomresa och skulle bara passera åkern. Jag följde en ljus fläckig sugga med 3-4 kultingar i siktet.  De kom småspringande rakt åt mitt håll. Närmare och närmare. Jag trodde nästan de skulle springa ner mig. Men till slut stannade de och tittade uppmärksamt åt mitt håll. Jag insåg att det var nu eller aldrig. En av kultingarna stod för sig själv och i tillräckligt bra vinkel så jag lät skottet gå. Den la sig direkt och samtidigt sprang det grisar åt alla håll. Jag svepte med bössan över åkern och såg en kulting till. Nästan utan att tänka sköt jag den också. Den sprattlade en stund men låg kvar. 

Precis när jag sköt andra skottet insåg jag att det fanns en ensilagebal bakom grisen. Det hade inte varit bra att skjuta sönder den. Men det visade sig efteråt att den var intakt. 

Lite omtumlad stod jag där och begrundade vad som hänt. Jag räknade mina steg till den första grisen. Det var bara 25 steg så de måste varit bara 15-20 meter ifrån mig när de stannade. Lite för nära.

Det jag trodde mig fått uppleva "once in a lifetime" - att skjuta doublé på vildsvin - hände alltså igen! (Här kan du läsa om första gången). Helt galet! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar