tisdag 28 februari 2023

Före-bild men inte förebild

Så här års, i februari och mars, är den bästa tiden för oss att få projekt inomhus att bli av. Resten av året tar odling och/eller jakt en massa av vår tid. Så det är bäst att passa på.

Vi ska renovera toan uppe. Så här har den sett ut (fast med en spegel över handfatet och ett skåp i hörnet längst in till vänster). Kaklet, mattan och toastolen är helt okej och behöver inte åtgärdas. Men mycket av det andra ska vi förändra på olika sätt.

Nu är badkaret utburet och panelen på väggarna har tagits ner. Vi förväntade oss någon spännande gammal våtrumstapet bakom den, men det var bara gipsskivor. 

söndag 26 februari 2023

Norrsken!

Ikväll skulle det bli goda chanser att se norrsken över större delen av landet och det var klar himmel, så jag tog på mig varma kläder, tog med kameran och åkte iväg. Jag körde till badplatsen i södra änden av Hultabräan för där räknade jag med att kunna se längre nordlig horisont. 

Och nog fick jag se norrsken! Wow så häftigt! Jag har aldrig sett det tidigare. Det var tydligt synligt för blotta ögat. Både en grön båge, men ibland draperier som rörde sig och lysande pelare. Jag satt där en halvtimme och bara förundrades. Vilket skådespel Gud målade upp framför mig!

Min "riktiga" kamera visade sig ha slut på batteri. Men min fantastiska mobil svek mig inte - kolla vilka bilder jag fick! Färgerna blev ännu tydligare (och med fler nyanser) på bild än för ögat.






Vårsol

Katterna gjorde oss sällskap när vi tog förmiddagsfika i växthuset. Första gången för säsongen. Ljust, lagom varmt och med snön som värmdes av solen och rutschade ner från taket. 

lördag 25 februari 2023

Nörderi

Åh, så härligt att få nörda ner sig i vävning en hel dag och inte fundera på något annat. 

Genom snöoväder körde jag till Stensjö By för ytterligare en träff om Judits vävar. Vännen E och jag slog oss ihop att tillsammans analysera en väv. En tät väv med diagonala ränder i vitt, grått och mörkt grått. Den här gången visste vi hur vi skulle göra, var i boken vi skulle läsa och hur informationen skulle tolkas. 


Väven vi valde fanns på en remsa med sammanlagt 53 små vävar med olika mönster. Flera av dem var väldigt fina och ju mer en tittar desto mer vackert ser en. Och sen gick det som det gick - vi bestämde oss för att göra en provväv med alla 53 varianterna!   


Här är några närbilder








Vävning är så fantastiskt! Det finns inget slut på hur många olika uttryck det går att få fram. Det finns alltid fler mönster, alltid mer att lära sig.

Snö och vårgrönt

Igårkväll: snön föll där ute men inne i vävstugan varpade jag med späda vårpasteller. Alla knep är tillåtna för att intala (eller påminna) sig själv att våren finns i antågande.



Just nu är det mer uppställt och trångt än vanligt i min vävstuga eftersom varpan står där. Jag försöker se på röran som ett "kreativt kaos".

fredag 24 februari 2023

Nya vävar pådragna

Två av mina vävstolar har stått tomma (och ledsna) en tid men nu blir det ändring på det. Ett par kvällar denna veckan har jag varpat och nu har jag dragit på vävar på dem. Det går så väldigt smidigt och enkelt med redkam och vädringsställning. Ja, det låter ju lite knasigt om en inte vet hur det går till, men  så här:

  • Redkammen sätter jag fast med snabbtvingar på den bakre sträckbommen.
  • Jag trär in skälspröt i skälet och sätter fast dem (lite löst) efter redkammen
  • En rundstav i skälet närmast redkammen knyter jag också fast löst, så att den hamnar precis före redkammen.
  • Sen lägger jag varptrådarna mellan byglarna i redkammen, med samma täthet som väven sen ska ha.
  • Skjuter in sprötet under byglarna för att hålla trådarna på plats.
  • Trär in käppen på garnbommen i öglorna på varpen.
  • Framför vävstolen ställer jag upp min vädringsställning.
  • Varpen går från garnbommen, genom redkammen på sträckbommen, genom vävstolen, över bröstbommen, ner under bommen där en har fötterna och sen upp över vädringsställningen. 
  • Sen fäster jag tyngder i varpen för att den ska hållas sträckt.
  • Och sen är det bara att dra på! 
  • Får ju flytta tyngderna ibland och när varpen börjar närma sig slutet förlänger jag med ett rep så jag fortsatt har den långa sträckningen.
På den ena vävstolen finns nu varpen i turkos och rost, som jag visade om häromdagen. Det ska bli handdukar i färgeffekt och med solfjädersvävskeden.

I den andra vävstolen ska jag göra ett tyg enligt Judits vävar nr 19, variant 3. Hoppas kunna sy ett plagg av det sen.



torsdag 23 februari 2023

Frön!

Februari är snart slut och jag har fortfarande inte sått ett enda frö! Det här börjar bli oroande. Inte för att det skulle vara försent att så. Utan för att jag - i min längtan efter vår - brukar börja tidigare än så här.

Jag gick i alla fall igenom mina tomatfrön, slängde en del dubbletter (och tomma påsar!) och organiserade dem snyggt i fotofickor. Ett tips jag fått av min äldsta unge. Nu är det mycket mer överskådligt och lätt att se vad som finns. 

Runt 70 sorter har jag tydligen. Undrar vilka och hur många jag ska välja i år. Men trots att det är så många olika, saknar jag ändå två sorter som jag odlat tidigare men glömt att ta frön av.
Dels Costoluto Genovese som ser ut som en liten röd pumpa, den är så djupt veckad. Frukterna är fina, och uppskuren i skivor är de väldigt vackra. Nåja, jag kan ju köpa frön av den sorten.
Den andra är svårare. För den vet jag inte namnet på. Vi har kallat den för "Raket" på grund av sin form. Om någon som köpt en sådan planta av mig har några frön kvar så vore det jättebra.


tisdag 21 februari 2023

Varpar

Jag lånade med mig mammas varpa hem för den är så mycket bättre än mina. Så nu ägnar jag kvällarna åt att räkna och planera vävar samt välja färger. Och sen varpa, varpa och varpa. Jag tänker att jag ska lägga upp ett litet lager av varpflätor så jag har några att välja mellan när en vävstol står tom.

Den här varpen kommer att bli handdukar i rutig färgeffekt, vävd i solfjädersvävskeden. Det ska bli spännande att se om det blir som jag tror och hoppas. (det som ser gult ut här är egentligen mera åt rost-brunt)

söndag 19 februari 2023

Med önskan om god nattsömn

"Gillsjö flytt och kånk" (dvs Jonas och jag) ägnade en dag åt att organisera om så att mina föräldrar får varsitt sovrum. Tycker att det blev ganska bra och nu får vi hoppas att de kan sova gott. Det bästa är att vi kunde förse deras madrasser med egna ben istället för den gemensamma sängramen, så de har båda kvar sin egen säng. 


En bäddsoffa och några andra saker fick flytta på sig för att ge rum till den här lösningen. De står nu på vårt släp tills vi vet vart grejerna ska. Det jobbigaste på hela dagen var bäddsoffan som knappt gick att få ut genom dörröppningen.

lördag 18 februari 2023

Änglar

Jag samlar på änglar. 

Sen vi flyttade hit har de flesta varit nerpackade men nu har de äntligen fått en egen plats. Hyllan de står på är egentligen alldeles för liten, men jag tror de är okej med att trängas, och jag är glad att de kommit fram nu och kan synas. Hörnet där de har landat är uppe i hallen, precis bakom min jobb-plats.





fredag 17 februari 2023

Mellanrummets upprättelse

När vi flyttade hit stuvade vi undan ett antal lådor med sånt som vi inte riktigt hann packa upp direkt, men som vi ändå ville ha i huset. Lådorna hamnade i "mellanrummet" - ett rum en går igenom för att komma till gästrummet. 

Det tog "bara" tre och ett halvt år 😜 men nu har vi äntligen gått igenom det mesta. För att ha nånstans att göra av sakerna köpte vi en begagnad garderob, flyttade på ett par andra skåp och garderober och organiserade om helt och hållet både där och i andra rum. (Det blir ju ofta så att många saker hänger ihop och är beroende av varann och allt måste nästan göras parallellt. TV-rummet är också förändrat nu.) Jag har inga "före-bilder" för så som mellanrummet såg ut förut är verkligen inte något att visa upp. 

Men nu har det blivit ett rum som går att använda. Där finns en fåtölj och en fusk-kamin, det har kommit upp tavlor på väggarna och gardiner i fönstren. Visst, det skulle behövas vitmålat tak, nya tapeter och gardiner som passar bättre. Men det får bli en annan gång. Just nu är vi nöjda så här.




torsdag 16 februari 2023

Små vävar, och lite större

Fortsättning på rapporten från veckans inspirationsmöte med Mönstervävarna.

Detta är "mug rugs" - små vävar att sätta under koppen istället för ett fat. De är också ypperliga prat-startare eftersom de väcker uppmärksamhet. 



Nedan visas en fiffig liten väska att fästa på vävstolen för att förvara sax, måttband, skedkrok, nålar och alla andra småsaker en måste ha lätt tillgängliga när en väver.



Närbild på en snygg och bra skurtrasa i lin.


Och så några provvävar i olika våffeltekniker. Till vänster de tvättade bitarna, med sina jämförelser till höger. Och så lite närmare på nästa bild.



Vi tittade på en liten vävstol med annorlunda konstruktion som gör det möjligt att testa effekten av olika sorters uppknytning. Och på en annan liten vävstol fanns en väv med färgeffekt i ullgarn.



På denna bild syns vilken stor skillnad det kan bli på en väv före och efter tvätt. Otvättad duk ligger under den tvättade. Varp och inslag bildar en enhet efter tvätt så färgfälten inte längre blir så randiga.


I hallen innanför ytterdörren låg en glad matta i grå och rosa. På baksidan är den likadan fast tvärt om. Tekniken kallas taquete och uppnås antingen genom en manuell hantering eller genom skaftväxling. Det senare testade jag på en kurs för flera år sedan. Går att läsa om här för den som är intresserad: vävkursen-del-1vävkursen-del-2 och vävkursen-del-3


Sista bilden är en vävd tavla i textil och armeringsmatta. Läcker kontrast mellan material.



onsdag 15 februari 2023

Många handdukar

Mönstervävarna hade möte häromdagen. Jag tog så mycket kort att jag delar upp dem på flera inlägg. Det här första visar handdukar. Det var många olika varianter uppe till beskådande och samtal. Stor variation på kvalitet och utseende:

Linnehanddukar med smala ränder som skapade rutor. Notera de snygga röda kanterna som var av bomull. De yttersta trådarna i varpen utsätts för mest slitage av vävskeden, bomull klarar nötningen bättre än lin så det är en smart lösning.  




I den här varpen finns lite effektgarn. 




En annan uppsättning linnehanddukar, sållväv är tekniken. Kul effekt med de röda ränderna.




Mina tunna diskhanddukar i bomull.




I värdinnans vävstolar växte också handdukar fram. Dels vita med effektgarn och gåsögon. Dels i färgeffekt där solfjädersskeden ger rutorna böjda kanter.