torsdag 12 september 2024

Majs

I år odlade vi mer majs än tidigare. Ca 15-20 plantor gav oss ungefär lika många fullmatade kolvar. Det blev sammanlagt drygt 4 liter söta, goda majskorn. 

Så här gör jag:

Lägg en skärbräda i en långpanna (för att fånga de korn som eventuellt hoppar iväg).
Lägg kolven på skärbrädan och håll den stadigt med ena handen. Arbeta med halva i taget.
Börja någonstans där kornen sitter i raka rader. 
Skär på båda sidor om en rad av korn och bänd försiktigt tills de släpper.
Fortsätt med nästa rad i en blandning av skära och bända.
När du kommit hela vägen runt vänder du på kolven och håller nu i den skalade delen medan du gör likadant med andra halvan.
Använd en vass men inte alltför stor kniv

Det tar sin tid att få loss kornen men är så värt det. Sen är det bara att lägga dem i frysen och ta fram en lagom mängd vid matlagning. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar