fredag 24 maj 2024

Drag och harnesk

Oj då, nu har det hänt igen. Jag har kommit över ytterligare en vävstol. 

Min förstående (eller i alla fall, överseende) make säger "Man kan aldrig få för många vävstolar!" Det är visserligen sant, men jag har ändå gjort mig av  med en nu i samma veva. Den vävstol som under flera år varit utlånad kommer inte att flytta tillbaka hit utan har fått en ny ägare. De kommer säkert att trivas tillsammans. 

Så "varför ännu en vävstol?" undrar säkert vän av ordning. Jo, men denna är helt annorlunda än de jag redan har. Det är en relativt smal stol som är förlängd till det dubbla och förutom kontramarsch också försedd med både dragutrustning och harnesk. Den har ofantligt många snören och jag bävar lite för hur jag ska få allt på sin rätta plats. 

Både dragrustning och harnesk används för att skapa mönster i väven. Med dragrustningen lyfter man ett helt skaft. Då kommer flera stygn att lyftas samtidigt och mönstret upprepas över hela bredden. Med en harnesk lyfts varje stygn individuellt och man kan väva mönster helt fritt. (citat från myrehed.se)

Så här såg det ut där jag hämtade den nya vävstolen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar