Förutom tupp behövs:
- 1 citron
- 1 stor gul lök
- 1 dl russin
- 100 g smör
- 4 pressade vitlöksklyftor
- grönsakssalt
- vitpeppar
- 5 dl vatten
- olivolja
- ½ dl grädde
Tvätta citronen och skär i bitar, skala löken och dela den.
Stoppa tuppen full med citron, lök och russin.
Bind ihop benen
Smält smöret och blanda med vitlök och kryddor.
Pensla tuppen med smörblandningen, på alla sidor
Lägg tuppen i en liten långpanna, häll på vatten och ställ in i kall ugn.
Stoppa tuppen full med citron, lök och russin.
Bind ihop benen
Smält smöret och blanda med vitlök och kryddor.
Pensla tuppen med smörblandningen, på alla sidor
Lägg tuppen i en liten långpanna, häll på vatten och ställ in i kall ugn.
Ställ temperaturen på 200 grader och låt tuppen stå en dryg halvtimme.
Pensla den ibland med olivolja och ös den någon gång med stekskyn.
Sänk temperaturen till 175 och låt den stå ytterligare en dryg halvtimme.
Temperaturen i låret måste vara minst 78 grader innan du tar ut den.
Låt tuppen vila ett par minuter innan du tar loss köttet från skrovet och lägger upp på ett fat.
Sila av skyn.
Fräs mjöl i smör och späd med skyn och en skvätt grädde.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pommes, pasta eller potatis och gärna med gröna ärter.
Med inspiration från Tina Nordströms Mårten-tupp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar