tisdag 30 juni 2020

Ett släp kommer lastat

Oräkneliga är de lådor och kartonger som Jonas och jag burit och kört under våra år tillsammans. 

Först våra två bohag när vi flyttade ihop. Och så alltihop igen när vi flyttade till Bällsjö. Två sommarstugor har tömts och så har vi hjälpt våra ungdomar med flytt ett antal gånger. Vi är rätt bra på det nu. Men också ganska less på det. Nu är det ändå dags igen.

Förrådet vi hyr inne i stan behövs ju inte längre nu när vi har så mycket utrymmen här på gården. Vi har inte prioriterat att tömma det, men nu ska det hända. Släpet och bilen helt fullpackade när vi körde hem. Det kommer att krävas två eller tre såna vändor till innan det är klart. Mycket av det vi hämtade nu kom från Jonas stuga som såldes för två år sen. När vi kom hem gick vi igenom nästan alla lådor, sorterade och organisera innehållet. Vi vill inte riskera att en massa lådor blir stående ouppackade länge. 

måndag 29 juni 2020

Vitt

Det är en del som blommar vitt i vår trädgård nu. Det är fint.

Schersminen vid hörnet på lillstugan doftar ljuvligt och på kvällarna är blommorna är nästan självlysande.



En sorts potatis har vita blommor, och en har lila.



Fläderbuskarna är helt översållade med stora "tallrikar".



De små chiliplantorna i växthuset har slagit ut sina stjärnor.


Vid entrén står en låg buske som måste vara en vit salvia.


Och så en lysande vit måne mot den mörka kvällshimlen.


söndag 28 juni 2020

Frysa ägg!

Poängen med att ha höns är att få fina och goda ägg. Jonas och jag tycker ägg är gott i olika former och äter många. Men just nu får vi fler ägg än vi hinner göra av med. Vi säljer väl några till dem som frågar, men har inte gått ut och marknadsfört det. Så nu växer lagret av ägg för varje dag. Dags att testa något jag läst lite om: att frysa ägg och ha till kommande tider när det inte värps lika flitigt som nu. 

Frysa ägg som de är - hela med skal - är nog ingen bra idé. Vätska blir större när den fryser och skalet kommer att spräckas. Äggvitan är tacksam att frysa. Den är precis likadan efter att ha tinat upp. Gulan blir lite förändrad i konsistensen, den blir liksom krämigare. Skillnaden blir mindre om man blandar den med lite socker eller en gnutta salt. Fryser man gula och vita tillsammans bör de röras ihop lite, så att de är blandade men inte blivit skummigt. 

Jag har provat att baka sockerkaka på frysta ägg och den blev precis som vanligt. Idag ska jag grädda våfflor med tre varianter av frysta ägg för att verkligen testa hur det blir och vilken skillnad det är. Alla varianterna av infrysning var med gula och vita blandade. 
1. med lite socker tillsatt
2. med en gnutta salt tillsatt
3. utan någonting - bara ägget som det är.


Resultat: Smakmässigt ingen skillnad alls.
Nummer 3 hade en tjockare, krämigare konsistens än de andra två. Och den skillnaden kvarstod även i de färdiga våfflorna som inte var lika frasiga som de brukar vara, utan mer "tjock" liksom.
Vi upplevde ingen skillnad mellan 1 och 2. 
Jag kommer alltså att frysa äggen med gula och vita blandad, och med lite socker eller salt i. Gäller bara att märka upp dem så jag tinar upp ägg med rätt tillsats för ändamålet.

Lyxigt god sommarlunch

Det finns flera som skrivit om att frysa ägg, men mest information har jag hämtat på https://mittkok.expressen.se/artikel/sa-fryser-du-in-agg-pa-basta-satt/

lördag 27 juni 2020

Pioner

Jag tror jag ska börja samla på pioner. De är så fantastiskt vackra. 

Här är en liten bildkavalkad som visar utvecklingen för den pion vi har här i Bällsjö. Det är bara tio dagar från den första bilden till den sista. Så säsongen är kort minsann. Det gäller att njuta under den tid som är.






Och så några pioner i min systers fina trädgård.




fredag 26 juni 2020

Kalasbra start

Semestern börjar med grillat. Det är sen gammalt. Denna gång blev det röding och stekost i varsitt foliepaket. Och ett litet glas bubbel i kvällningen smakade också bra.

Vid läggdags hördes vildsvinen på lite avstånd. Men när jag inte kunde sova och gick upp för at dricka lite vatten passade jag på att lyssna igen. Och då var de alldeles nära.

På med byxor och jacka utanpå nattlinnet, och så hörselkåpor, skjutstöd och bössa. Sen upprepades nästan exakt som för en dryg vecka sen. Jag stod precis utanför jordkällaren och sköt en liten kulting (gylta igen) ca tio meter från huset, just i gränsen mellan gräsmattan och den risiga och ovårdade delen av baksidan. Även denna denna gång var det en stor flock som gav sig av. 

Första morgonen på semestern gick i lugnt tempo. Sen åkte vi till Almvik för att fira syrran som fyllde primtal. Det blev ett mycket trevligt och samtidigt corona-säkert firande: Fika utspridda i trädgården, med kakor och bulle i varsin påse, och fina bakelser istället för tårta. Varmt och ljuvligt högsommarväder.

Underbar start på semestern!





onsdag 24 juni 2020

Pricken

Den dalmatiner-prickiga gris som vi flera gånger fått på bild från åtelkameran visade sig vara en liten rund gylta. Hon kom ensam till markalyckan natten efter att vallen slagits, och då var jag och min bössa där.


Med andra(s) ögon

Så roligt att gå runt och titta på gården tillsammans med dem som inte sett den förr. De såg och kommenterade andra saker än de jag vanligtvis noterar. En av dem delade med sig av foton så dessa kommer inte från min kamera.











måndag 22 juni 2020

Två av tre

Jag är nu klar med två av de tre ylletygen jag väver till mina barn. Färgade av skvattram respektive hundloka. Den tredje får brun färg av färglav (som är en växt jag inte känner till), men vilken trampordning jag ska använda har jag inte bestämt mig för än. Provar några varianter i vävprogrammet på datorn.

En annan variant av gåsögon

Dubbla åttor (sexton?)

Gåsögon av skvattram

Hundloka i åttor

söndag 21 juni 2020

Slow mo

Om jag höll ett högt tempo under gårdagen så kompenserades det med råge idag då jag inte gjort många knop alls. Jag har suttit och softat mest hela dagen. Unnat mig att väva bara för att jag hade lust. Och på eftermiddagen åkte vi på spontanbesök hos goda vänner. Enda "nyttan" jag gjort var att sätta igång en stor bunke fläderblomssaft och det var ju inte så betungande. Väldigt vilsam dag alltså. 


lördag 20 juni 2020

Midsommardagens kväll

Kurar skymningen på årets längsta dag. 

Sitter ute. En av katterna håller mig sällskap. Bästa prylen håller myggorna på avstånd. 

Nu i kvällningen, när vinden stillnat och luften blivit sval, breder lugnet och vilan ut sig efter en intensiv dag. 

Innan det blev helt mörkt kom den här fram.
Kan det månne vara en prins?!

fredag 19 juni 2020

Lung och fin

Så blev vår midsommarafton, dels på grund av corona-restriktionerna men mest på grund av att Jonas har ryggskott. 

Jag började dagen med att plocka lite blommor i trädgården och efter en snabb frukost åkte vi in till stan för att sätta blommor på gravarna och köpa jordgubbar.

Förmiddagen innehöll kaffe och lite vattning i växthuset.

Sen blev det några trivsamma timmar utomhus ihop med mamma och pappa. Lunch i form av midsommarkrans. Goda rulltårtebakelser som mamma gjort. Jordgubbar med vit choklad och kokos. Mycket småprat om allt möjligt. 

Så tacksam för lugnet och fridfullheten, för gemenskap och för en fin dag.





onsdag 17 juni 2020

Liten kulting


När jag vävt färdigt för kvällen smög jag till baksidan av huset och lyssnade. Det knakade lite en bit bort i skogen och jag gissade att flocken vildvin var på väg. Så jag gick in för att hämta bössan och lite andra saker - bland annat myggskrämmaren som var nödvändig. 

När jag gick ut igen hörde jag dem direkt när jag steg ner från verandan. De var redan på baksidan av huset. Klockan var inte ens elva så det var inte helt mörkt och jag såg fem, sex små kultingar. Jag stannade där jag var, precis utanför jordkällaren, stödde bössan mot skjutstödet, tände nattsiktet och osäkrade. 

Ganska snart hade jag ett bra läge och sköt. Bara tio meter från vårt hus föll det lilla vildsvinet. Resten av flocken försvann så klart, men de hade inte särskilt bråttom och jag misstänker att de snart är tillbaka igen.




tisdag 16 juni 2020

Väntans tider

Jag går och väntar på knoppar som ska bli blommor och blommor som ska bli frukt.

Pioner är en av alla mina favoriter. Och jag skulle gärna ha många olika sorter i min trädgård. Jag tycker det är så fascinerande när det ur en ganska liten rund knopp vecklar ut sig kronblad efter kronblad till en jätteblomma. Hur fick allt plats i knoppen?! Till min glädje finns det en hobbe pioner i vår nya trädgård och jag är så spänd på att få se den utslagen. Nu är det en rosa läckerhet, som ser ut som en generös skopa jordgubbsglass med strängar av jordgubbssylt. Vad månde bliva av detta?



I växthuset har många av tomatplantorna utslagna blommor och jag längtar efter att de ska bli skördeklara frukter. Idag tjuvade jag och fixade med dem. De växer rejält! Och det är bra för i det nya växthuset kommer plantorna att kunna bli högre än de jag haft tidigare år, och därmed kunna ge mer frukt. Tänk när den första är mogen....


En del av bifftomaterna har knasiga blommor