lördag 31 augusti 2024

Vilken fantastisk natt!

Oj vilken natt jag fick! Helt fenomenal.

Likt många andra kvällar tassade jag bort till grannarnas åkrar för att jaga vildsvin. Och denna kväll kom de faktiskt fram. Men innan dess:

När jag satte mig tillrätta på den trebenta pallen tittade jag norrut över åkern och tänkte att det var ljusstrålar på himlen. Upp med mobilen och tog ett kort och den avslöjar mer än ögat ser. Jodå visst var det norrsken. Redan där var jag nöjd över kvällen men det var inte slut där.

Efter ett bra tag kom det ut en räv på åkern. Jag kikade på den en stund. Den var så fin i pälsen och uppenbart ute på jakt, den också.

Bara en liten stund senare kom det ut en råbock. Fyra taggar på hornen. Den stannade inte så länge, men jag fick ju se den i alla fall.

Sen bestämde jag mig för att gå hem. Men skannade av åkern en sista gång. Då fanns en flock vildsvin längst bort. Två-tre stora djur och en hel del små - kanske ett tiotal. Jag trodde att de skulle närma sig långsamt betande. Men de var tydligen på genomresa och skulle bara passera åkern. Jag följde en ljus fläckig sugga med 3-4 kultingar i siktet.  De kom småspringande rakt åt mitt håll. Närmare och närmare. Jag trodde nästan de skulle springa ner mig. Men till slut stannade de och tittade uppmärksamt åt mitt håll. Jag insåg att det var nu eller aldrig. En av kultingarna stod för sig själv och i tillräckligt bra vinkel så jag lät skottet gå. Den la sig direkt och samtidigt sprang det grisar åt alla håll. Jag svepte med bössan över åkern och såg en kulting till. Nästan utan att tänka sköt jag den också. Den sprattlade en stund men låg kvar. 

Precis när jag sköt andra skottet insåg jag att det fanns en ensilagebal bakom grisen. Det hade inte varit bra att skjuta sönder den. Men det visade sig efteråt att den var intakt. 

Lite omtumlad stod jag där och begrundade vad som hänt. Jag räknade mina steg till den första grisen. Det var bara 25 steg så de måste varit bara 15-20 meter ifrån mig när de stannade. Lite för nära.

Det jag trodde mig fått uppleva "once in a lifetime" - att skjuta doublé på vildsvin - hände alltså igen! (Här kan du läsa om första gången). Helt galet! 


fredag 30 augusti 2024

Ytterligheter

Jag hackade upp en rad potatis idag. Och vilken skörd det var! Massor av potatis. Många var dessutom jättestora. Kolla rekordpäran här:

Samtidigt följde en pytteliten ödla med in. Aldrig sett en så liten. Kanske är det en Mindre vattensalamander. Släppte ut den igen såklart.


 

torsdag 29 augusti 2024

Älgfilé och katapult

Vi har ett jaktlag med generös och tillåtande atmosfär där vi alla får vara olika. Filéfesten skulle inte kunna anordnas om vi inte hade så trevligt ihop. Men festen bidrar också till den goda stämningen vi har. 

Det är ju alltid god mat, men förrätten i år var i en klass för sig! Västerbottenmuffins med hemgjord skagenröra. 



kul tävling - katapult för badmintonbollar

söndag 25 augusti 2024

Vävarens dag

Sydostvävarna anordnade "Vävarens dag" en lördag i slutet av augusti. Det blev jättebra, precis som för två år sedan. Runt 200 besökare. 

Alla som ville kunde bidra till utställningarna om mattor och handdukar, och alla besökare fick rösta på vilken de gillade mest. Jag stod där och förundrades. Hur skulle man kunna välja ut en av alla dessa fina?! 

Några vävstugor ställde ut sina favoriter och vi Mönstervävare visade alster från två av våra teman: Lin resp vitt-i-vitt. Cicki och Lotta hade arrangerat vårt material så fint. De är duktiga på sånt. 

Det var försäljning av material från lokala producenter, samt loppis med vävrelaterade saker. 

Panelsamtal mellan tre mattvävare gick att lyssna på och så kunde man lära sig mer om bandvävning (olika tekniker) och solfjädersvävsked. 

Här är några av mina intryck från dagen










lördag 24 augusti 2024

torsdag 22 augusti 2024

Läsvärt

Svenska kyrkans sida "Tankar inför helgen" uppdateras varje vecka. Och jag försöker uppdatera mig med texterna därifrån. Ibland berör de mig mer än andra gånger. 

Idag läste jag raderna som var inför förra helgen, då frihet var temat, och fastnade för en central mening: "Plötsligt faller stjärnornas filosofi mjukt som en viskning emot dig: Frihet handlar inte om att röra sig fritt, utan att öppna sig för himlen."

Läs gärna hela texten (den är inte lång) på 
https://blogg.svenskakyrkan.se/tankarinforhelgen/2024/08/16/nar-stjarnorna-viskar/  

onsdag 21 augusti 2024

Lyxigt

Snacka om närodlat (härodlat) och nyskördat. Jag gjorde en fruktsallad av ingredienser som alla var skördade i vår trädgård: äpple, vattenmelon, trädgårdsblåbär, smultron och gyllenbär (physalis). 


tisdag 20 augusti 2024

Primtal

I år fyller jag primtal - 59 år. Inte mycket att fira, men ändå något att glädja sig åt. Jag lever och har fått ännu ett år. 

Vet du vad det är för likhet på matematiker och primtal?
De flesta är lite udda. 🤣 

söndag 18 augusti 2024

Byagudstjänst

Vi fick möjlighet att stå som värd för en friluftsgudstjänst med Örsjö församling. Det tackade vi gärna ja till. Runt 25 personer bänkade sig i vår trädgård och vädret var lagom - uppehåll men ganska molnigt. Det blev en fin stund och särskilt uppskattat var solosången och det härliga munspelet till psalmen "Guds kärlek är som stranden och som gräset". Även om alla hade med eget kyrkfika så bjöd vi på äppelpaj. 





Så roligt med trädgården full av människor som trivdes och hade det bra. Utan att de visste räknade jag in dem i mitt födelsedagsfirande 😉

fredag 16 augusti 2024

Vattenmelon

I år har jag odlat vattenmelon i växthuset och trots att jag inte hjälpt till med pollineringen har jag fått två fina frukter. Det är så svårt att veta när en melon är mogen - den låter alltid lite ihålig när man knackar på den. Men nu hade jag väntat länge efter att de slutat växa och hela plantan hade vissnat ner. Så jag skördade dem och delade den ena. Den var perfekt mogen och jättegod. Vilken lycka! 



torsdag 15 augusti 2024

Kick off

Även denna sensommar fick jag möjligheten att följa med matematikinstitutionen på tvådagarskonferens. Vi var på Öland i strålande väder. Bra ämnen på konferensen, trevliga människor och god mat. Och på eftermiddagens egentid träffade jag sonen och pratade nån timme. Härligt.

Här sov jag gott


onsdag 14 augusti 2024

Norrsken och kometer

Häromkvällen åkte jag till badplatsen vid södra änden av Hultabräan. Jag fick njuta av den nattliga stillheten men också både av norrsken och "stjärnfall" nu när meteorsvärmen perseiderna passerade jorden. 

Bilderna nedan när magnifika. Men de visar ner färger än vad jag kunde se med blotta ögat. När jag stod där såg jag ljuset av norrskenet, men inte färgerna. Norrskenet är ett fantastiskt fenomen som påminner en om hur liten människan är.


Högt, högt reste sig pelarna av ljus








tisdag 13 augusti 2024

Rådjur

Det är bra att ha en åtelkamera i skogen. Den tar bilder när något rör sig framför den och skickar bilden till våra mobiler. Som jägare är det praktiskt att veta vilka djur som rör sig på området, och ungefär vilken tid. Och ibland kommer det bilder att bli riktigt glad av, som den här på en råget med två kid.



måndag 12 augusti 2024

Skyttekväll

Ikväll var jaktlaget på älgbanan och sköt. Nyttigt och roligt att skjuta under organiserade former där varje träff visas tydligt. Trevligt att hänga med gänget en kväll. Jag är nöjd med mitt resultat ikväll. Det känns bra att få ett kvitto på att både jag och bössan funkar. 

 

Fyra skott i en serie. Sen är pipan rätt varm

söndag 11 augusti 2024

Ny sort

En liten svart fjäril fladdrade förbi här hemma. En jag inte kände igen. Så jag följde den och fick en bild.


Den heter tydligen kartfjäril, och är en relativt ny art här hos oss i Sverige - den första hittades på 80-talet i Skåne. Den förekommer i två generationer, den ena på våren och den andra på sommaren. Och dessa två har helt olika utseende. Det tyckte jag var häftigt! Den här som jag såg var en sommarvariant. Den som finns på våren är avsevärt mer brun, lite mer som en nässelfjäril. 

fredag 9 augusti 2024

Dignar

En solig och varm sommar med ganska mycket regn har gjort att det överallt är grönt och fint. Många växter stortrivs och levererar ett överflöd av frukt. Vilken rikedom!

Vårt grönsaksland

Första gången jag odlar solrosor

Transparente blanche

Queen Annes pocket melon

Gul squash

Spagettipumpa och squash, och blomma av jordärtskocka

Vattenmeloner, och en av växthuskatterna i bakgrunden

 

torsdag 8 augusti 2024

Målar

Jag har målat en hel del denna sommar. 

Baksidan av huset (tillsammans med Jonas)
Garagegaveln
Jaktkojan
Stolpar till det som blir veranda på baksidan

Det är kul att göra skillnad.



 

tisdag 6 augusti 2024

Härvla utan härvel

Läste nånstans att den spunna tråden skulle bli blankare och snodden jämnare fördelad om man drog den genom varmt vatten (ev med linfröavkok) och härvlade den. Så då måste jag testa. 

Härvel har jag ingen så jag använde min bobin, och sände en tacksamhetens tanke till vävinnan E som gett mig den. Spolen full med garn satte jag i den lilla bobinen med en grillpinne. En gryta varmt vatten och ett lock med öra som garnet fick löpa igenom. Med ena handen höll jag garnet sträckt och ledde  det över bobinen medan jag vevade.