onsdag 25 juli 2018

Utrymme för tro

Linköpings domkyrka är en stor vacker katedral med höga valv, många fönster, utsirad predikstol och en stor ljusbärare.
Men allt var inte traditionellt och precis som förväntat. Inne i den stora kyrkan fanns plats för så mycket olika saker, små och stora saker att upptäcka och reflektera över. Där gavs utrymme för tro i olika former och med olika uttryck. Vi gick runt och lät oss fascineras och förundras.

På ett ställe fanns det altarskåp, dopfunt och prästkläder i barnstorlek. Där fanns hela tiden barn och föräldrar som provade och lekte. Det var så inspirerande att se, men jag fotograferade inte eftersom det var människor jag inte kände.

Längst ner i kyrkan fanns bord och stolar där det säkert serverades kyrkfika efter högmässan.

Bakom altaret fanns flera stora vävar. Fina motiv och fint hantverk.

I en av sidogångarna låg en pilgrim (eller om det var en uteliggare). En bronsskulptur i naturlig storlek.På olika ställen i golvet var pärlor ur frälsarkransen utplacerade, ofta med några tankeväckande ord till.
Ett altare med budskap på många många språk.
Och ett område med ikoner och radband gjorde att kyrkan kändes extra välkomnande och generös.Just nu fanns en utställning "Vingar" med tre stationer.
Stora, starka, blanka vingar i metall att känna sig stark med.
Mjuka, ulliga vingar i textil för en vänligare framtoning.
Och så en hög med använda och trasiga vingar, som stämde till eftertanke kring vad änglarna får gå igenom i sin tjänst att skydda oss.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar