Just denna kurs var i Nybro och det kändes ganska skönt att bo hemma och ha cykelavstånd till kurslokalen. Temat var matt-tekniker och det fanns flera vävar att göra små provbitar i. Kypert, glesrips och dubbelbindning i vanlig mattvarp och gåsögon med variationer, i linvarp.
Vi var tiotalet glada väverskor som lärde oss tips och trix och nya saker, både av varann och av ledaren för kursen.
Ledaren för kursen var mycket kunnig och mycket noggrann. Hon visade och gick igenom EXAKT hur saker skulle göras. Så noga är en ju inte alltid, men kunskapen var väldigt bra för då vet en hur en ska göra för att felsöka och korrigera om inte allt blir som tänkt.
En ganska rolig utmaning var det att sitta två vid samma vävstol och väva samtidigt på varsin varp. Det gällde att vara överens om när det skulle trampas om och när bommen skulle slås. Ett par gånger var den andres händer i farozonen, men för det mesta funkade det bra för mig och C, som jag jobbade bra ihop med.
Tekniken på vävstolen för två, var "omtrampad kypert". Det hade jag ingen aning om hur det funkade och var glad att lära mig. Och inte var det svårt heller när en väl kommit på det: Solvat som vanlig kypert på fyra trampor.
Ett inslag som vanligt på trampa 1.
Nästa inslag bara halvvägs på trampa 2, ta upp skytteln. Byt till trampa 3 och fortsätt resten av inslaget.
Ett inslag som vanligt på trampa 4.
Trampa 3 halvvägs med inslaget, men förskjut ett par trådar åt höger eller vänster för att få en diagonal, byt till trampa 2 och fortsätt inslaget.
Upprepa.
Jag började med diagonalen åt höger och bytte sen till vänster bara några gånger.
Dubbelbindning i två olika varianter fanns. Jag testade dem, men eftersom mina senaste mattor varit i "trippelbindning" så var det här inte så nytt för mig. Dessa får nog bli grytunderlägg i sommar.
Vanliga gåsögon har jag vävt i sjalar. Kul att testa det i en grövre kvalité också. På bilden ovanför är det vanliga gåsögon (närmast fransen) och inslagsförstärkt gåsöga ovanför. Denna förstärkning kommer när en gör ett tuskaftsinlsag med varpgarn mellan varje trasa som läggs in på gåsögontramporna. Liten förändring men stor effekt.
Nedan finns en variant av gåsögon. Den är motsatstrampad så att en ljus trasa läggs in varannat inslag och på den trampa som är motsatt till den där den mörka trasan just lagts. För att få till de lite utdragna "ögonen" gällde det att följa en tampordning, så här krävdes lite koncentration.
Glesripsen var uppsatt med tätare ränder i gult.
Vi blev inspirerade att prova olika saker:
att lägga in slarvor (mina gula fjärilar),
att väva bara med trasor (längst ner och längst upp) och jämföra med att ha varannat inslag av varpgarn (mittför de nedersta fjärilarna syns att det bara är de vita varptrådarna som lyfts fram på sidorna)
att göra en "kvistrand" av två tvinnade trasor som ger "pilar" i väven.
Den här var verkligen rolig att väva och jag avslutade med många knutar i fransen så den kan få hänga på en vägg.
Jag gjorde citronfjärilar på en blomsteräng |
Hej. Så bra du återgett! Fina prover du gjorde och dina knytningar.
SvaraRaderaKram monika