tisdag 16 april 2024

Ullkontoret och Guti

Första utflykten gick till Ullkontoret som är nästan det enda ulltvätteriet i industriell skala i hela Skandinavien. Vi fick följa ullens väg genom alla maskiner. De kan tvätta två ton ull om dagen.

Jätteintressant att höra både om arbetet och om deras visioner och deras utvecklingsresa till att vara där de är nu. 

De har ett cirkulärt tänk som visar sig på flera sätt. Till exempel återanvänder de sköljvattnet för nästa dags tvätt och de har klurat ut ett sätt att ta tillvara spillullen (den smutsiga och toviga) och pressa den till pellets att använda som jordförbättring och gödning  (kväve och kalium)

Kopiösa mängder otvättad ullHela tvättlinjen med förtvätt, huvudtvätt och tre sköljningar

Den sista delen av torken

Ren ull packad i balar

Gårdsbutiken

Pellets av 100% ull

Sen fortsatte vi till GUTI - Gotlands ull och textil industri - som är ett projekt för att skapa en värdekedja för alla steg i processen från ull till färdig produkt. De har bland annat byggt upp ett kamgarnsspinneri, har vävmaskiner och har provat att färga ull. Det ska bli intressant att följa projektet och se hur det går vidare.

Jag lärde mig att i ett kamgarn ligger fibrerna parallelllt och blir ganska slätt och lite blankt, medan ett kardgarn har fibrerna åt alla håll och får en "aura" av fibrer kring slutprodukten.


Först kardas ullen lite

sen dras den ut i strängar

flera strängar läggs ihop och dras ut igen vilket sker upprepade gånger

Som spritsad grädde i jätteformat
sen går strängen in i spinnmaskinen

och kommer ut som garn

Maskin för att tvinna garn

Vävmaskin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar