söndag 14 november 2021

Beklädnadstyger

Sydostvävarna anordnade en inspirationsdag med föreläsning av Gunnel Andersson (textila trådar). Och nog blev den inspirerande alltid! 

Gunnel visade och berättade så mycket. Och vi fick titta, känna och prova. Och samtala. Här visades skillnaden på hur tyget är direkt taget ur vävstolen, och när det är efterbehandlat (tvättat, filtat mm). Samma varp men med olika inslagsgarn kunde också ge helt olika intryck.

Det jag tar med mig mest är helheten: att det går att göra så snygga "skräddade" kläder av handvävda tyger. Här fanns jackor, klänningar, blusar, byxor och tröjor i olika kvalitéer och fina modeller. Men också några konkreta tips tar jag med mig från dagen:

  • En ullvarp med bomullsinslag kan ge mest bomull mot kroppen och mest ull utåt om man använder en kypertbindning med flotteringar över 3 trådar.
  • En bomullsvarp med inslag av lin kan med fördel sys på "fel" ledd så att bomullen blir lite smidigare runt kroppen och linet ger ett slätare fall rakt ner.
  • All efterbehandling börjar med blötläggning flera timmar innan tvätt.
  • Det går att väva ett tyg som ger en känsla av att vara stickat och kan bli en gosig tröja.
  • Ska du väva för att sy ett plagg så börja med att sy plagget av ett gammalt lakan och prova så det blir lagom. Sprätta sedan isär delarna och lägg ut dem på golvet för att klura ut vilken vävbredd det blir mest effektivt att väva i. 
  • När tyget är vävt, tvättat och pressat: klipp ut med minst 2 cm sömsmån och sicksacka direkt. Senare kan du minska sömsmånen och göra en ny sicksack. 
  • Tänk även på insidan, att sömmarna blir snygga - det bidrar till intrycket plagget ger. 

Jag köpte ett par häften med vävnotor. Nu ska jag botanisera i vad jag har för garner och vad det skulle kunna bli för plagg. Känner mig riktigt taggad och inspirerad. Och det var ju det som var meningen med dagen. 






Detta är faktiskt likadant tyg! (utom färgen)
före och efter filtning i torktumlare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar