söndag 15 september 2024

Penséer i gräset

Jag uppskattar att Jonas ser när det finns små blommor i gräsmattan och lämnar dem kvar när han klipper gräset. Idag två små penséer som tagit fel på årstid. De står där och nästan lyser i det sneda ljuset.

 


Liten mamma

De tre stora kycklingarna tyr sig till Lill-hönan. Det var hon som ruvade fram dem och som har tagit hand om dem. Men det är inte hon som lagt äggen de kläcktes ur. De tre har för länge sedan vuxit om sin "mamma" och är ganska självständiga. Men de sover tillsammans med henne på nätterna och söker sig till henne ibland på dagarna. Idag såg jag dem tillsammans så här. 


Det påminde mig om att det är något alldeles speciellt med ens mamma. Spelar ingen roll hur stor man blir, det är ändå så gott att vända sig till mamma när det är något speciellt. Hon som hela ens uppväxt var tryggheten, utgångspunkten och förebilden. Mamma är alltid mamma - kärleken förkroppsligad. 

Så jag vill skicka en hälsning till min egen lilla mamma och en påminnelse till mig själv (som är mamma till tre) och till alla andra mammor:

Du är en mamma och det gör dig till en viktig person.
Du har alltid älskat, skyddat och väglett.
Du är älskad och du är fortfarande behövd.
Tack!

lördag 14 september 2024

Äpplen

Tillsammans skördade vi äpplen från ett av träden. Det var många! 

Som en jättestor klase!
Jag vet att man borde gallra frukt, men de blev stora och fina ändå



Några sitter kvar på trädet för dem nådde vi varken med stege eller periskop-plockare.

fredag 13 september 2024

Daggdränkta maskrosbollar



 Tusentals pyttesmå daggdroppar täcker allt. Maskrosbollarna i gräsmattan blev så söta! En bild i skuggan och en i motljus.

Morgondimma

Ena dagen hade det regnat rejält. Nästa morgon körde jag till jobbet samtidigt som solen steg över trädtopparna. När strålarna började värma naturen steg fukten. Det såg ut att "ånga" om hela naturen. Så jag fick en vacker bilresa den morgonen. 

Första stället jag mötte dimman så låg den som ett lock ca två meter över marken. Där under var det klart, men ovanför gränsen tjock, vit dimma. På några ställen passerar jag vattendrag där man kan förledas att tro att vattnet kokar. Stannade och tog några kort. 




torsdag 12 september 2024

Majs

I år odlade vi mer majs än tidigare. Ca 15-20 plantor gav oss ungefär lika många fullmatade kolvar. Det blev sammanlagt drygt 4 liter söta, goda majskorn. 

Så här gör jag:

Lägg en skärbräda i en långpanna (för att fånga de korn som eventuellt hoppar iväg).
Lägg kolven på skärbrädan och håll den stadigt med ena handen. Arbeta med halva i taget.
Börja någonstans där kornen sitter i raka rader. 
Skär på båda sidor om en rad av korn och bänd försiktigt tills de släpper.
Fortsätt med nästa rad i en blandning av skära och bända.
När du kommit hela vägen runt vänder du på kolven och håller nu i den skalade delen medan du gör likadant med andra halvan.
Använd en vass men inte alltför stor kniv

Det tar sin tid att få loss kornen men är så värt det. Sen är det bara att lägga dem i frysen och ta fram en lagom mängd vid matlagning. 




onsdag 11 september 2024

Höst ☔

Efter många dagar med högsommarvärme blev det plötsligt höst. Regnet vräker ner i den kraftiga blåsten och temperaturen orkar bara halvvägs så högt som häromdagen. 

Jag älskar verkligen sommaren, men måste ändå erkänna att det finns en slags vila i hösten. Det är liksom okej att boa in sig, att sitta framför en brasa med ett korsord istället för att ha hundra projekt utomhus som på sommaren. 

Jag ser fram mot den vilan. Men först måste jag skörda en massa som är kvar - majs, äpplen, potatis mm 

söndag 8 september 2024

Takläggare

Tämligen oväntat, men nu kan jag lägga till takläggare på mitt CV. Självklart inte på professionell nivå och det är verkligen inte något jag vill hålla på med för jämnan. För - hu! - så ont i knäna jag fick. 

Men jag fixade det! Visst var det tungt och ansträngande, men det gick både snabbare och enklare än jag trott. 

Jonas hade gjort allt förarbete, och sprang som en gasell upp och ner för stegen med takpannor åt mig. Jag hade bara att foga in dem, en efter en på rätt ställe. Voilà - ett tak!






lördag 7 september 2024

Den finaste dagen på länge

Vi fick en fantastisk dag här hemma tillsammans med mamma och pappa. Precis allt var jättebra - vädret, humöret, maten, samtalen... Vi bara umgicks i godan ro, kollade på huset och odlingar och vävstolar. Jag är så oerhört tacksam för den här dagen. Bäddar in minnet av den i mitt hjärtas allra käraste vrå.





torsdag 5 september 2024

Septembersommar

Sensommar med högsommarvärme. Det är vad september bjudit på. Blå himmel, lite vind och dessutom halva priset på glass.

Häromkvällen, när det var läggdags, var jag så varm att jag gick ut och satte mig i mörkret på altanen. Det var helt stilla, lagom svalt och med bara ett fåtal myggor. Syrsorna spelade och jag hörde en uggla. 

Upplevelser att spara på och minnas andra tider på året

tisdag 3 september 2024

Efterlängtat

Efter en lång sommar utan att träffa Mönstervävarna var det ett efterlängtat möte en av de första dagarna i september. Vi pratade om våra upplevelser på utställningar, föreläsningar och försäljning i sommar. De flesta av oss hade inte vävt särskilt mycket, men några vävar fanns att titta på och nypa lite i.