torsdag 31 oktober 2024

En liten halsduk till Judit

Vi är några stycken som åtagit oss att väva judit-vävar till en utställning och en bok.

Eftersom provvävarna är så ytterst små och täta ville jag göra tvärt om. Jag ville göra något stort och glest och tänkte att en halsduk i entrådigt ullgarn kan bli bra. Till det ville jag ha ett liksidigt mönster så jag tittade igenom de olika varianterna som fanns på min rulle av provvävar och valde 23:7.

Vi har fått en färgskala att hålla oss till för att få lite enhetligt i utställningen. Utifrån den letade jag igenom mitt eget garnlager och valde av dem, för att inte behöva vänta på leverans. Det blev mörkblå och rosa. Varpen är mörkblå i den ursprungliga provväven så det kändes bra att fortsätta med det. Och den rosa bröt av fint.

Så jag varpade och satte upp en halsduk. Jag ville ha den gles och hade bara 4 trådar per centimeter i skeden. Riktigt så glest var svårt att väva. Det blev 10 inslag per centimeter så mönstret blev inte helt symmetriskt. Men kvalitén blev mjuk och passande för ändamålet. 

När den var färdigvävd funderade på hur jag skulle avsluta kanterna. Fransar skulle se för ostyrigt ut, fåll kändes knöligt så till slut valde jag en slags falsk stadkant. Så jag sydde tillbaka varannan varptråd samma väg som den kommit (gick runt det sista inslaget) och klippte av varannan. 

När allt var klart la jag den i blött och efterbehandlade den i torktumlare för att fibrerna skulle filta ihop sig lite och hänga ihop med varann lite mer.

Jag hoppas Judit skulle ha gillat min halsduk







tisdag 29 oktober 2024

Igång med nya väven

Efter att ha klippt ner min provväv delade jag den i två lika stora bitar och tvättade den ena. 

Detta ledde till två saker: Dels insåg jag att min varp är för tät så jag fick skeda om den i en glesare sked. Dels fick mängden krympning och känslan på materialet vara vägledande när jag bestämde mig för att använda lin i inslaget, med grovleken 16/2 eller motsvarande. 

Nu rullar det på bra. Det går snabbt att väva med mindre än 10 inslag/cm.







måndag 28 oktober 2024

Helgens aktiviteter

Jag har slutskördat i växthuset och klippt ner alla kvarvarande plantor. Så nu är det tomt och öde där ute. Inne i huset däremot, finns nu mängder av både mogna och omogna tomater. Vi kommer att klara oss ytterligare ett par månader, tror jag.


Jonas har skjutit ett par vildsvin. 


Värendsdräkten

Min mamma sydde en värendsdräkt till mig när jag tog studenten. En fantastisk present som tog många timmar av noggrant arbete att färdigställa. Värendsdräkten är så vacker och hon är själv uppvuxen i dess område. 

Jag använde den vid en del festligheter när jag var ung. Men nu är det många kilo sen jag kunde ha den. Det är synd att den bara hänger oanvänd så nu har jag äntligen tagit tag i det. Jag deltog i en heldag på hemslöjden där ett tiotal dräktägare fick handledning av några personer som är kunniga både i sömnad i allmänhet och i folkdräkter. 

Där fick jag möjlighet att köpa till rött kläde för att bredda livet. Jag fick hjälp med att nåla så att det ska passa just mig. Och jag fick många tips på smarta lösningar för att göra förändringarna bra. Väldigt mycket hanns med den där dagen, men lite jobb har jag kvar att göra här hemma sen. 


Birgitta Andersson hette jag då när jag fick den


Eftersom min dräkt ursprungligen är sydd på maskin var det naturligt att jag även gjorde förändringarna med symaskin. (Även om det var ganska tydligt att våra handledare menade att en folkdräkt ska sys för hand.)

fredag 25 oktober 2024

Höstens färger

Naturen är färgsprakande och vacker. Det är så fint nu.

Hortensia

Massor av slånbär i år

Pudrad trattskivling (tror jag)


Röksvamp



 

torsdag 24 oktober 2024

Älgtunga

Vi brukar ta tillvara tungan när vi styckar älg och när den är tillagad äter vi den som ett delikat pålägg på smörgås, eller som en kallskuren kötträtt. Så här blev det mycket gott 

  • Skölj av tungan i vatten
  • Blanda 5 msk grovt salt med 1 msk socker. Lägg tungan i en skål och häll på saltblandningen. 
  • Ställ skålen i kylskåp. Låt den stå i 8 dagar och vänd tungan varje dag
  • Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt 
    • 1 lök (i bitar)
    • 1 morot (i bitar)
    • 10 vitpepparkorn
    • 4 tsk salt
    • ev ett lagerblad
  • Lägg i tungan och koka 2-3 timmar
  • Stäng av plattan och låt allt svalna en halvtimme
  • Lägg tungan i kallt vatten några sekunder
  • Flå bort det grova skinnet på ovansidan av tungan
  • Låt kallna
  • Skär i tunna skivor


onsdag 23 oktober 2024

Firande

Världens bästa kollega fyllde 60 år och vi firade på jobbet. Nästan hundra personer var med på insamlingen! Och många dök upp på fikastunden. Ett fantastiskt kvitto på att hon är mycket uppskattad.  



tisdag 22 oktober 2024

Dimma

Dimman var magnifik härommorgonen 

 

måndag 21 oktober 2024

Höstmarknad

I år var det tio år sedan pappa startade med höstmarknad på hembygdsgården. Jubileum minsann. Och det inföll faktiskt på pappas födelsedag. Han höll i arrangemanget i fyra år innan han lämnade över stafettpinnen till nästa marknadsgeneral. Hon har gjort det med den äran och nu är marknaden etablerad och något som både knallar och besökare räknar med. I år bjöds det dessutom på vackert höstväder och jag dukade som vanligt upp alster gjorda av tre generationer. Det är kul.    

Förra och nuvarande marknadsgeneralerna

mitt bord


fredag 18 oktober 2024

Styckning

Nästan hela jaktlaget var på plats när vi styckade älgkalv häromdagen. Kul att så många hade tid att vara med. Styckningen gick snabbt och bra och vi hade en trevlig eftermiddag. 

Jag fick så mycket beröm över att jag styckar. Nästan så jag blev lite generad. Det man kan är ju ingen konst, och jag tänker att vem som helst av dem kunde lära sig att göra det lika bra som jag. Men visst, ingen av dem har gjort det än. Så lite kan jag väl förstå att de är glada att jag gör det. 

Och jag gör det gärna. Jag tycker det är roligt. Och tillfredsställande att klara av det.  

onsdag 16 oktober 2024

Kvalitetstest pågår

Jag provar med inslag av ull, lin, bomull och cottolin. Ska tvätta halva biten och sen avgöra vad som funkar bäst. Och så har jag hittat ett par solvfel också.


 

måndag 14 oktober 2024

Hattapellens kök

Längs en skogsväg hemmavid finns denna skylt:


Jag vek in på en liten stig och kom till ett stenblock med en spricka i.  

riksantikvariets sida finns den  benämnd som fornlämning under kategorin "naturbildning med tradition och namn". Där står att skrevan är 8 meter lång, 0,6-1 meter bred och 1,5-3 meter djup. Och så helt kort: "En man kallad Hattapellen har här gömt tjuvgods, enligt John Niklasson i Bällsjö."







lördag 12 oktober 2024

Älgjakt

På älgjaktens femte dag fick Jonas möjligheten att skjuta en kalv. Men först efter att ha ägnat en hel timme åt att smyga och vänta på rätt ögonblick. Grattis! 

Förutom det har älgjaktsveckan bjudit på både små och stora naturupplevelser (och en hel del regn).





fredag 11 oktober 2024

Andlöst

Det fanns chans för norrsken så jag gick ut. Och vilket norrsken det blev! Rakt upp på himlen och så flödade det ner åt alla håll. Både rött och grönt synligt för blotta ögat.  Helt enormt. 











torsdag 10 oktober 2024

Varpat

Två regniga dagar har jag varpat. Först en brun varp i bomull 8/2 som ska få rosa inslag och bli en handduk till Judit. Två meter räcker både till provväv och ett par handdukar. 

Sedan åtta meter cottolin i tre färger. Jag ska väva gåsögon. Men vad det ska bli vill jag inte avslöja  eftersom det är en present.




Växthuset levererar än

Snart mitten av oktober och det är fortfarande en generös skörd av tomater i växthuset. Vilken rikedom!



onsdag 9 oktober 2024

Varm och regnig

Vädret under början av årets älgjakt är riktigt varmt och behagligt - runt 12-15 grader. Men det är också rejält regnigt. 

Första morgonen satt jag i "solstolen"

Och på eftermiddagen på Iåsen

Andra dagen tog jag sovmorgon på grund av regnet.
Satt i växthuset och planerade ett par vävar. Kattsällskap

Regnet upphörde lagom till eftermiddagens pass.
Jag satt på Norråkern. Där finns många möjliga skjutriktningar.
Norråkern sydväst om tornet

Mossåkern sydost om tornet

Ledningsgata och hygge norr om tornet